Frank Graham Cycle Liberation Tour, Part Three

Frank Graham

One more time

“One more time” zijn de woorden van onze bevrijder Frank Graham die hij op 11 november (Remembrance Day) in Canada tegen onze “eigen” jonge Veteraan Erik Paskamp en mij zei. Namens het Canada Comité Markelo vroegen we Frank Graham en Bert Reynolds om in 2017 in Markelo aanwezig te zijn tijdens de 3e Cycle Liberation Tour. Frank dacht niet lang na en hij antwoordde: “One more time I will come to Markelo”. Het zou voor ons allen natuurlijk fantastisch zijn dat “Mister Veteran Markelo” Frank en zijn maatje “Big Smile” Bert nog één keer, als een van de laatste tweede wereldoorlog veteranen die nog in leven zijn, bij ons zouden kunnen zijn. Dat we ze nog één keer kunnen bedanken, nog één keer samen kunnen huilen, nog één keer samen kunnen lachen en feesten.

Trilogie

De 3e Cycle Liberation Tour maakt de trilogie compleet. Na de tocht van Juno beach Normandië in 2013 en de heftige Auswitz tour vanuit Polen in 2015, willen we nu starten in Engeland. Na de bevrijdingsroute en de vervolgingsroute is “het verzet” het derde thema. Via Engeland, waar veel verzetsmensen getraind werden, maken we de oversteek naar het vaste land. De route zal ons door heel Nederland leiden, waarbij we plekken bezoeken, die ons aan het verzet doen herinneren. De laatste etappe gaat in Markelo door onze eigen “verzetsstraten” de G.W.B Wondaalstraat, J.C. Romeijnlaan, Hardenbergstraat, ten Hovestraat en Ooststraat. De dagen na aankomst zullen in het teken staan van herdenken en vieren met ons allen. Hierbij worden de fietsers natuurlijk ondersteund door onze Canadese pipe en drumband en de aanwezige “second wave” Canadese familieleden, vrienden en u allen.

Trots

Ik kan met gepaste trots zeggen dat ik het geweldig vind hoe de saamhorigheid in Markelo in het hele land wordt gezien. We worden vaak als voorbeeld genoemd hoe het herdenken wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Daarbij past een speciaal woord van dank aan onze gastgezinnen en vrijwilligers die hun huizen en harten openen om onderdak te bieden aan onze bevrijders, hun families en vrienden en natuurlijk aan onze fietsers. Onze jonge fietsers zijn de “ambassadors of freedom”die de fakkel van de vrijheid verder mogen dragen. Samen met onze bevriende organisaties, zoals de Contact Oud Mariniers, Nederlandse veteranen, Liberation Route Europe, Welcome again Veterans, Canadese begraafplaats Holten, Joël Stoppels Battlefield Tours en vele anderen willen we nog “one more time” een geweldige Frank Graham Cycle Liberation Tour neerzetten. www.cycleliberationtour.nl

Canada Comité Markelo

Het comité is druk bezig met alle voorbereidingen voor 2017. Veel werk gebeurd door mensen achter de schermen, mensen die niet altijd in de schijnwerpers staan, maar absoluut onmisbaar zijn. In 2017 bestaat het Canada Comité Markelo 10 jaar. Een geweldige dankbare tijd ligt achter ons. We hebben de verjonging in ons comité al ingezet en deze zal verder doorgezet worden. Een aantal bestuursleden, waaronder ik zelf, nemen in de herfst van 2017 afscheid. Dan staat er een mooi en jong comité waar ik veel vertrouwen in heb. Het is aan hen om te bepalen hoe ze invulling gaan geven richting het jubileum jaar 2020 wanneer 75 jaar bevrijding wordt gevierd.

Maar voor het zover is zeg ik namens ons allen: “One more time.”

 

Lest we Forget

Gert-Jan Oplaat