Route

Vijf procent van de Nederlanders heeft zich daadwerkelijk ingezet voor het verzet.
Er zijn echter veel mensen die de activiteiten ondersteunden door hand-en-spandiensten te verlenen.

Hierdoor ligt het daadwerkelijke percentage aanmerkelijk hoger. Zonder deze hulp zou het onmogelijk zijn geweest om meer dan 300.000 onderduikers aan een onderduikplaats te helpen. Bijna 200.000 Nederlanders werden vanwege hun verzetswerk opgepakt. Tweeduizend verzetsmensen werden doodgeschoten, anderen werden gevangen gezet of getransporteerd naar een concentratiekamp. In totaal zijn er ruim 250.000 Nederlanders omgekomen tijdens deze bezetting. De helft hiervan was Joods.

Tijdens de fietstocht zullen we middels het bezoeken van musea, herdenkingsplekken en andere markante punten en objecten juist aandacht schenken aan de individuele burger in het verzet. Wie waren deze mannen en vrouwen, wat waren hun beweegredenen?

Een aantal Nederlanders is tijdens de WOII ontsnapt naar Engeland, van waaruit verzet werd gepleegd en werd bijgedragen aan de uiteindelijke overwinning op de bezetter. Veel Engelandvaarders zijn onderweg omgekomen; verdronken op zee, gedood of gearresteerd. Wie de overtocht wel haalde werd eerst gehoord, dit om hun betrouwbaarheid te achterhalen en vijandige spionage tegen te gaan. Gescreende verzetshelden werden ontvangen door Koningin Wilhelmina. Tijdens de tour zullen o.a. de tunnels van Dover Castle worden bezocht. Deze tunnels hebben een belangrijke rol gespeeld bij de verzetsactiviteiten. Ook was er een ziekenhuis in gevestigd en werd het kasteel gebruikt om de Duitse bezetter te misleiden en die te laten geloven dat hier de geallieerde invasie naar het vasteland zou gaan plaatsvinden. De daadwerkelijke invasie vond vervolgens plaats in Normandiƫ, de plek waarvan de eerste Frank Graham Cycle Liberation Tour van start ging.

Na ons bezoek aan Engeland gaan we vanaf Zeeland- deels per fiets en deels per bus- door Nederland op zoek naar deze verzetshelden!

Datum Begin Locatie Plaatsen Overnachting
19-4-17 Markelo Noordwijk
Wassenaar
Kinderdijk
Overnachting in Zeeland
20-4-17 Zeeland Coudorp Overnachting in Zeeland
21-4-17 Zeeland Dover Overnachting in Lewes(GB)
22-4-17 Lewes Portsmouth
Tangamere
Overnachting in Lewes(GB)
23-4-17 Lewes Eastbourn
Beddingham
Overnachting in Canterbury(GB)
24-4-17 Canterbury - Overnachting in Noord Holland
25-4-17 Noord Holland Afsluitdijk
Leeuwarderadeel
Jelsum
Overnachting in Leeuwarderadeel
26-4-17 Leeuwarderadeel Leeuwarden
Groningen
Overnachting in Groningen
27-4-17 Groningen Koningsdag
Bevrijdingsbos
Overnachting in Groningen
28-4-17 Groningen Loenen
Apeldoorn
Overnachting in Apeldoorn
29-4-17 Apeldoorn Gorssel
Markelo
Overnachting bij gastgezinnen