Strategische partners

Voor dit omvangrijke project zijn een aantal strategische partners nodig.

Partners die in staat zijn om een  belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het tot stand brengen van deze ‘cycle tour’. Partners die reeds hebben toegezegd zijn:

Joel Stoppels Battlefield Tours

Joël Stoppels is battlefield gids en oprichter van Battlefield Tours.

Hij heeft een studie gedaan naar verschillende geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Door middel van de Battlefield Tours wil hij de kennis delen met mensen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. “De zware strijd in Nederland verdient het om niet vergeten te worden,” vindt Stoppels. 

Onder de naam Battlefield Tours Groningen begon hij in de zomer van 2012 met zijn rondleidingen. Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en de bovenbouw van het primair onderwijs brengt Joël de persoonlijke geschiedenis van de bevrijding tot leven met verschillende educatieve programma’s. De jonge oorlogs historicus vindt het belangrijk dat de herinnering aan de oorlog levend gehouden wordt.

De generatie die het heeft mee gemaakt heeft, wordt steeds kleiner. Voor jongeren is het belangrijk dat zij weten dat vrijheid niet zomaar iets is. Daar is in de Tweede Wereldoorlog erg hard voor gevochten. Joël Stoppels is member van The International Guild of Battlefield Guides, badgenummer 70.

Joël Stoppels is net als het Canada Comite bezig om de jeugd door te geven dat vrijheid niet een vanzelfsprekendheid is. Deze tour is een mooie gelegenheid om de samenwerking en het goede werk van Joël samen te delen met de jongeren.

Liberation Route

‘Two countries, one spirit’. Deze tekst staat geschreven op T-shirts die in 2015 in Canada werden gedrukt en verspreid. Een oranje kleur, voorzien van het bekende esdoornblad én in rood-wit-blauw de cijfers 70. Het was een verwijzing naar het einde van de Tweede Wereldoorlog, zeventig jaar geleden.De tekst duidt op de innige band die tijdens diezelfde oorlog is ontstaan tussen Canada en Nederland. Want het is vooral dankzij de Canadese militairen dat Nederland in 1945 zijn vrijheid terug kreeg.

Ook binnen de Liberation Route Europe wordt de rol van de Canadezen prominent opgetekend. Langs de Europese herdenkingsroute, die de voetsporen volgt van de westelijk geallieerden in 1944 en 1945 door Europa, zijn in Nederland én daarbuiten vele voorbeelden te vinden van de daden van de overzeese helden. Zo wordt in Zeeland en West-Brabant uitgebreid aandacht geschonken aan de Slag om de Schelde. Eind 1944 vochten veel Canadezen een bittere strijd met de Duitse militairen om de waterweg van de Schelde in handen te krijgen.

Op de Canadese begraafplaatsen langs het Nederlandse deel van de Liberation Route Europe, waaronder die in Holten, Groesbeek en Bergen-op-Zoom, liggen duizenden gesneuvelden. Terwijl de Nederlandse kroonprinses Juliana en haar dochters nog in Canada verbleven, trokken veelal jonge Canadese militairen in 1944 op richting Nederland om het land te bevrijden. zijn de verschillende Nederlandse musea die deel uitmaken van de route, wordt het verhaal verteld van de Canadezen. Zo kun je onder andere in het Bevrijdingsmuseum Zeeland met eigen ogen zien hoe de mannen waren gekleed, wat ze allemaal mee moesten torsen en welke route naar de bevrijding zij precies hebben afgelegd.

De Liberation Route Europe gaat naast de rol van de Canadezen in Nederland uiteraard ook in op de andere Westelijk geallieerden. In meer dan 6 Europese landen (Engeland, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Polen) is het inmiddels mogelijk zelf de route te volgen op de manier van jouw voorkeur. Handig voor onderweg is de speciale app die je kan downloaden via Google Play of de App Store. Ontdek de historie, bekijk foto´s en video´s, luister naar spannende luisterverhalen of lees de indrukwekkende biografieën allemaal online!